T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUĞLA / BODRUM - Şehit Türkmen Tekin Anadolu İmam Hatip Lisesi

Mevlana’nın Işığında Alimlerin Yolculuğu Projesi Kapsamında Konya Gezimiz Gerçekleştirildi

Okulumuz öğretmenlerinden Gamze Özer tarafından yürütülen Mevlana’nın Işığında Alimlerin Yolculuğu projesi kapsamında öğrencilerimiz, Gezi Kulübü öğretmenleri ve rehberler eşliğinde üç gün süren Konya gezisine katıldılar. Ziyaret edilen tarihi, kültürel ve akademik mekânlar, öğrencilerin manevi ve akademik gelişimlerine katkı sağladı.

1. Gün

1- Selçuk Üniversitesi tanıtım gezimiz gerçekleştirilmiştir. Çok köklü bir üniversite olmakla beraber yerleşkesi içerisinde öğrenci yurtları, misafirhaneler, kafe ve restoranlar, parklar, cami vb. alanlar da bulunmaktadır. Fakülteler arası ulaşım tramvay ile de sağlanabilmektedir.
2- Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim ve İlahiyat Fakülteleri ziyaret edilmiştir. Alanında tanınan uzmanların yer aldığı sağlam eğitimci kadrosuyla hızla büyüyen ve öğrencilere çeşitli imkânlar sunan bir üniversitedir.
3- Konya dendiği zaman ilk akla gelen yer olan Mevlâna Müzesi ziyaret edilmiştir. Müzede bulunan kıymetli eserler arasında Mevlâna'nın sandukası, pûşîde (Mevlâna'nın mezar örtüsü), Mesnevi, Nisan tası yer almaktadır. Mevlâna'nın doğumundan ölümüne kadar geçirdiği hayatın anlatıldığı müzede Mevlâna ve aile fertlerinin mezarları da bulunmaktadır. Döneminin yaşam tarzı, kullanılan eşyalar, edebî ve dinî yaşantının örnekleri de sergilenmektedir. Müzenin yanında Selimiye Camii bulunmaktadır.
4- 20.00'da başlayan Şeb-i Arus törenine katılım sağlanmıştır. Şeb-i Arus kelime anlamı ile “düğün gecesi” demektir. Mevlâna’nın ölüm yıl dönümlerinde 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri olarak isimlendirilmeye başlanan törenler, halk arasında "Şeb-i Arus" olarak da anılmaktadır. Şeb-i Arus törenlerinde Kur’an-ı Kerim tilaveti, Türk tasavvuf müziği konseri, Mesnevi sohbeti ve Semâ mukâbelesi yer almaktadır.

2. Gün

1- En eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük tanıtım gezisi ile güne başlanmıştır. Çatalhöyük Müzesi, dönemin mimari yapısını, tarım ve hayvancılığı, el işçiliğini, sanatı ve daha pek çok alanı bizlere göstermektedir. Gelişmiş teknolojik araçlar ve orijinalinin birebir aynısı olarak tasarlanan eşyalar sayesinde bizleri o dönemin dünyasına ışınlamaktadır. Kazı çalışmaları halen devam etmektedir.
2- Konya’da bulunan Selçuklu dönemine ait Karatay Medresesi ziyaret edilmiştir. Medrese, Selçuklular devrinde hadis ve tefsir ilimleri okutulmak üzere inşa edilmiştir. Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yeri bulunan Karatay Medresesi, 1955 yılında "Çini Eserler Müzesi" olarak ziyarete açılmıştır. Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemine ait çini ve seramikler, özellikle Kubad-Âbâd Sarayı çinileri, alçı süsleri, dolaplar, çini tabaklar ve kandiller teşhir edilmektedir.
3- Gezimizde üçüncü durağımız Konya’nın Sille Mahallesi’nde yer alan, tarihi bir kilise olan Aya Elenia Kilisesidir. Bu kilise, Anadolu’nun ilk kiliselerinden biri olarak bilinmektedir. Kilisenin iç yapısında, Yunan harfleriyle yazılmış Türkçe bir tamir kitabesi bulunmaktadır. Bu kitabe, kilisenin tarihine dair bilgi vermektedir. Aynı kitabenin üzerinde ise kilisenin Sultan Abdülmecid döneminde dördüncü kez onarım gördüğünü belirten üç satırlık bir kitabe daha bulunmaktadır.
4- Sille Mahallesi, tarihi çarşıların ve konakların bulunduğu yürüyüş yolu ile turumuz devam etmiştir. İçinde Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Karamanoğlu Beyliği ve Osmanlı izleri barındıran bu mahalle, tarih ve kültür açısından oldukça zengindir.
5- Mevlâna Türbe Önü Çarşıları gezilerek yöresel tatlar, süsler, hediyelik eşyalar alınmıştır. Yöresel tatlar arasında bulunan Mevlâna Şekeri, Konya Sarması, Akide Şekeri; Mevlâna Müzesi, semazen, Konya manzaraları şeklinde tasarlanan biblolar ve tesbih, kolonya gibi eşyalar çarşı ziyaretinde alınan bazı hediyelerdendir.
6- Konya denince akla gelen bir diğer unsur da çok büyük bir ova olmasıdır. Bir tepeden baktığınızda neredeyse tüm Konya’yı görebilmeye imkân tanıyan Akyokuş Kasrı, akşam ışıklarıyla bir görsel şölen sunmaktadır. Kasırda, restoranlar, kafeler, dinlenme alanları, kütüphane, seyir noktası, Çocuk Mutfak Atölyesi, müze ve sergi alanları gibi farklı birimler bulunmaktadır.

3. Gün

1- Sabahın ilk ışıklarıyla Konya soğuğunda adeta bir yaz sıcaklığı sunan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi ziyaret edilmiştir. Ortam tasarımı ve sıcaklığı, kelebek yaşamına uygun olarak tasarlanmış ve bahçe sıcaklığı 28 °C, %80 nem olacak şekilde kontrol altında tutulmaktadır. Bahçede, 60 farklı türde aylık 20.000 adet canlı kelebek uçuş göstermektedir. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, kelebek uçuş alanı ile Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise sayılı kelebek uçuş alanlarından bir tanesidir.
2- Akşehir Nasreddin Hoca Türbesi’ne gidilerek dua edilmiş, dünyanın merkezine ayak basılmıştır.
3- Akşehir Gülmece Parkı’nda çeşitli heykellerin altında Nasreddin Hoca’nın fıkraları okunarak keyifli vakit geçirilmiş, ardından yöresel lezzetlerin tadılması için kısa bir mola verilmiştir. Gezimiz, yöresel lezzetlerden biri olan etliekmek ile son bulmuştur.

Bu gezi, öğrencilerin tarih, kültür, edebiyat ve dini değerler açısından geniş bir perspektif kazanmalarını sağladı. Projeye katkıda bulunan tüm öğretmenlerimize ve katılımcılarımıza teşekkür ederiz.

 

 07-01-202507-01-202507-01-202507-01-202507-01-202507-01-202507-01-202507-01-202507-01-2025

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.01.2025 - Güncelleme: 07.01.2025 22:20 - Görüntülenme: 32
  Beğen | 0  kişi beğendi