Etiket Sonuçları: DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ

May

Dilimizin Zenginlikleri" projesi kapsamında, okulumuz lise kademesinde Nisan ayında "Beyit Ezberleme" etkinlikleri düzenlendi ve bu etkinlikler öğrencilere geniş kapsamlı ve derinlemesine bir kültürel deneyim sunarak önemli kazanımlar sağladı.

Beyitleri ezberleme süreci, öğrencilerin dil bilgisi kurallarını uygulama ve eski Türkçe metinlerin dil yapısını anlama konularında büyük fayda sağladı. Bu sayede öğrenciler, dil bilgisi ve kelime dağarcıklarını genişleterek daha derin bir dil anlayışı kazandılar.

Beyitlerin içeriği üzerinden yapılan çalışmalar, öğrencilere Türk kültürü ve tarihine dair önemli bilgiler sunarak kültürel farkındalık ve bağlılık geliştirmelerine katkı sağladı. Eski Türk edebiyatının ve kültürünün zenginliklerini keşfetme fırsatı buldular.

Beyitlerin derinlemesine analizi, öğrencilerin metinleri sadece ezberleme değil, aynı zamanda içeriğini anlama ve yorumlama becerilerini geliştirmelerini sağladı. Felsefi ve ahlaki konular üzerinde düşünerek eleştirel düşünme yetenekleri güçlendirildi.

Beyitlerin edebi yapısını inceleme süreci, öğrencilerin sanat ve estetik algılarını geliştirmelerine yardımcı oldu. Şiirin ritmi, kafiye düzeni ve anlatımındaki güzellikleri keşfetme deneyimi yaşadılar.

"Beyit Ezberleme" etkinlikleri, öğrencilerin özgüvenlerini artırarak sahne performansı ve sunum becerilerini geliştirmelerine olanak sağladı. Ayrıca, derin düşünme, problem çözme ve analitik yeteneklerini ilerletmelerine katkıda bulundu.

May

"Dilimizin Zenginlikleri" projesi kapsamında, okulumuz ortaokul kademesinde Nisan ayında "Mısra Ezberleme" etkinlikleri düzenlendi ve bu etkinlikler öğrencilere geniş kapsamlı ve derinlemesine bir kültürel deneyim sunarak önemli kazanımlar sağladı.

Mısra ezberleme süreci, öğrencilerin Türkçe dilinin inceliklerini keşfetmelerini sağladı. Ezberledikleri mısraların dil yapısını analiz ederek kelime dağarcıklarını genişlettiler ve dilin derinliklerine doğru bir yolculuğa çıktılar. Bu süreç, öğrencilerin edebi metinleri anlama ve yorumlama yeteneklerini geliştirerek eleştirel düşünme becerilerini güçlendirdi.

Mısraları ezberleyip analiz etme süreci, öğrencilere Türk edebiyatının kültürel ve tarihsel bağlamını daha derinlemesine kavrama fırsatı sundu. Şiirlerin içerdiği toplumsal, felsefi ve ahlaki değerleri keşfederek kültürel birikimlerini artırdılar. Bu deneyim, öğrencilerin kültürel mirasa olan saygılarını ve bağlılıklarını güçlendirdi.

Mısra ezberleme etkinlikleri, öğrencilerin sözlü iletişim becerilerini geliştirme ve sahne performanslarıyla özgüvenlerini artırma imkanı sağladı. Ezberledikleri mısraları doğru vurgu ve tonlamalarla sunarak dinleyicileri etkileme ve metni derinlemesine aktarma yeteneklerini pekiştirdiler. Bu süreç, öğrencilerin kendilerini ifade etme ve topluluk önünde konuşma becerilerini ilerletti.

Nis

Ülkemizin kültürel mirasına değer katmak amacıyla yürütülen "Dilimizin Zenginlikleri Projesi" kapsamında Mart ayı boyunca öğrencilerimiz, Mesnevi'den seçilmiş hikayelerle etkinlikler gerçekleştirdiler. Bu etkinlikler, öğrencilerin dil bilgisi becerilerini geliştirmenin yanı sıra kültürel derinliklerimizi keşfetmelerine olanak sağladı.

Nis

Proje kapsamında, okulumuz lise kademesi mart ayında "KUTADGU BİLİG OKUMALARI" etkinlikleri düzenlemiş ve bu etkinlikler öğrencilerimize geniş kapsamlı ve derinlemesine bir kültürel deneyim sundu.  Bu proje, öğrencilere Türk edebiyatının önemli bir eseri olan Kutadgu Bilig'i keşfetme fırsatı verdi.  Kutadgu Bilig, Türk kültürünün, tarihinin ve dilinin önemli bir yansımasıdır. Öğrencilerimiz, eseri okurken dilin evrimini gözlemlerken  eski Türkçe metinlerin dilbilgisi ve kelime dağarcığını genişletebildiler. Ayrıca, öğrencilerimiz eserin içerdiği felsefi ve ahlaki konular üzerine düşünerek eleştirel düşünme becerilerini geliştirdiler.  Sanat ve estetik açıdan da zengin olan Kutadgu Bilig, öğrencilere edebi eserlerin derinliklerini anlamada yardımcı oldu.  Sonuç olarak, Kutadgu Bilig Okumaları , lise öğrencilerine Türk kültürü, dilbilgisi, felsefi düşünce ve değerler konularında zengin bir deneyim sunarak kişisel ve entelektüel gelişimlerine önemli katkılarda bulunmuştur.

Mrt

Dilimizin Zenglikleri projesi kapsamında Ortaokul düzeyinde Mart ayı konusu olan Mesnevi’den Seçme Hikayeler konulu uzman daveti gerçekleştirildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden gelen Uzm. Deniz Yıldırım ve Gülçin Karaman hocalarımız bizlere Mevlana konusunda kıymetli bilgiler sundular. İlçemiz 4-6 yaş Kur’an Kursu çocuklarının semazen gösterisi ile programımız devam etti ve ilahi dinletisi ile kapanış yapıldı. Uzmanlarımıza, Kur’an Kursu hocamız Ayşenur Hanım’a ve emeği geçen öğretmenlerimize teşekkür ederiz.

Mrt

Proje kapsamında, okulumuz ortaokul kademesi Şubat ayında "DEYİMLER VE ATASÖZLERİ OKUMALARI" etkinlikleri düzenlemiş ve bu etkinlikler öğrencilerimize dil becerileri, kültürel anlayış, ifade yeteneği ve okuma anlama becerileri gibi birçok açıdan katkı sağlamaktadır. Etkinlikler, öğrencilerin zengin bir dil kullanımını öğrenmelerine yardımcı olurken aynı zamanda kültürel bağlamı anlamalarına, ifade yeteneklerini geliştirmelerine ve okuma anlama becerilerini güçlendirmelerine olanak tanıdı. Deyimler ve atasözleri kullanarak öğrenciler, yaratıcı düşünce becerilerini artırdılar, empati geliştirebildiler ve kendi kültürlerini daha derinlemesine anlama fırsatı buldular.

Ock

Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf TEKİN tarafından 1 Kasım 2023 tarihinde duyurulan "Dilimizin Zenginlikleri Projesi," öğrencilere dilimizin zenginliklerini keşfetme fırsatı sunmak amacıyla okullarda gerçekleştirilecek söz varlığını geliştirme çalışmalarını içermektedir. Bu proje, öğrencilerin kültürümüzü yansıtan sözcüklerle buluşarak dilimizi derinlemesine tanımalarını, bu zengin kelime hazinesiyle etkili iletişim kurmalarını, düşünce dünyalarını geliştirmelerini ve dil becerilerini iyileştirmelerini hedeflemektedir.

Ock